Waarom je een gediversifieerde portefeuille zou moeten hebben

This is a Blog Post

Door Aart Nobel: Na de verkoop van zijn bedrijf zat een vriend van me met een aanzienlijke hoeveelheid geld. Jarenlang was hij bezig geweest met het runnen van zijn bedrijf en het herinvesteren van de winst. Maar nu wist hij niet zeker wat hij moest doen. “Stop ik alles in onroerend goed? Of misschien in aandelen?” vroeg hij zich af. Hij wilde dat zijn geld voor hem zou werken, om tijd vrij te maken en van het leven te genieten, maar de opties leken overweldigend. Dit is een veel voorkomend dilemma. Veel succesvolle bedrijfseigenaren en professionals werken hard om vermogen op te bouwen, maar worden vervolgens geconfronteerd met onzekerheid als het gaat om het investeren ervan. Ambitieuze oprichters zijn meestal het soort mensen dat “all-in” gaat. En daarom zijn ze zo succesvol. Maar als het op beleggen aankomt, werkt deze aanpak niet en moet je dat koste wat kost vermijden. Dat is waar diversificatie om de hoek komt kijken. “Bij beleggen is diversificatie niet slechts een sleutel; het is dé sleutel.” – Jack Bogle

Wat is diversificatie en hoe werkt het?

Diversificatie betekent dat je je beleggingen spreidt over verschillende beleggingscategorieën *, tijdsperiodes, bedrijfsgroottes, industriesectoren en regio’s. Het draait erom je kansen te spreiden en niet alles op één paard te wedden. In plaats daarvan spreid je risico’s zodat wanneer één belegging ondermaats presteert, andere beleggingen het kunnen opvangen.

Zie diversificatie als het runnen van een bedrijf. Je wil niet afhankelijk zijn van één klant voor je succes. Op dezelfde manier balanceer je bij beleggen je portefeuille over een reeks beleggingscategorieën. Aandelen kunnen groei bieden, obligaties zorgen voor stabiliteit en vastgoed genereert gestage inkomsten. Samen vormen ze een solide basis voor uw vermogen.

Waarom is diversificatie belangrijk?

Stel je voor dat je twee eigendommen hebt. Het ene is een skihut in de bergen en het andere is een strandhuis aan zee. Als er een warme winter is en minder mensen gaan skiën, kan uw skihut boekingen verliezen. Maar tegelijkertijd brengt het warme weer meer toeristen naar het strand en blijft je strandhuis volgeboekt.  

Deze opzet helpt het risico tot op zekere hoogte in evenwicht te houden, maar het is niet volledig gediversifieerd. Waarom? Omdat beide huizen afhankelijk zijn van de toeristische markt. Als het toerisme als geheel afneemt, bijvoorbeeld door een wereldwijde recessie of een pandemie, bent u nog steeds sterk blootgesteld aan dezelfde industrie.  

Echte diversificatie spreidt beleggingen over totaal verschillende regio’s, sectoren en beleggingscategorieën.

“Door je investeringen te spreiden, geef je jezelf de kans om
te profiteren van welke beleggingscategorieën het ook goed doet,
terwijl je risico’s beperkt als één minder presteert.” 

Suze Orman 

Hoe diversifieer je je investeringen?

Begin met het begrijpen van je doelen. Ben je op zoek naar een vast inkomen, groei op lange termijn of een balans van beide? Overweeg dan om je portefeuille te verdelen:  

  • Beleggingscategorieën: Aandelen, obligaties, onroerend goed en alternatieve beleggingen.  
  • Sectoren: Verdeel je geld over verschillende sectoren om te voorkomen dat je te veel op één sector vertrouwt. 
  • Geografieën: Neem beleggingen op uit meerdere regio’s om minder afhankelijk te zijn van één economie.

Kan diversificatie verliezen volledig voorkomen?

Nee, niemand kan de toekomst voorspellen. Een ooit bloeiende sector kan wankelen, markten kunnen fluctueren en zelfs de veiligste beleggingen brengen risico’s met zich mee. Geen enkele beleggingsstrategie is waterdicht. Maar diversificatie helpt je om met deze onzekerheden om te gaan door je blootstelling aan één enkel risico aanzienlijk te verminderen. 

“Je verdient het meeste geld in een dalende markt; je realiseert je dat op dat moment alleen niet. Diversificatie zorgt ervoor dat je in die periodes kunt overleven.” 

Shelby Cullom Davis 

Tijdens economische recessies kunnen gediversifieerde beleggers de storm (beter) doorstaan, terwijl beleggers die alles in één beleggingscategorie stoppen grote(re) verliezen kunnen lijden. Een goed gebalanceerde portefeuille stelt je in staat om te profiteren van herstel en marktgroei op de lange termijn. 

Onze eigen diversificatiestrategie bij Nobel

  1. Brede investeringscategorieën

We spreiden investeringen over meerdere beleggingscategorieën om een evenwichtige portefeuille op te bouwen: 

  • Aandelen 
  • Bedrijfsinvesteringen 
  • Leningen 
  • Vastgoed 
  • Liquiditeiten 
  • Grondstoffen en andere producten 
  1. Strategische allocatie

Om overconcentratie te voorkomen, hanteren we maximale allocaties per beleggingscategorie. Daarnaast geven onze illustratieve doelen richting aan de allocatie, terwijl ze flexibiliteit bieden om in te spelen op kansen. 

  1. Geografische en sectorale spreiding

Onze portefeuille strekt zich uit over Europa en Noord-Amerika, met kleinere delen in andere regio’s van de wereld. We beleggen in diverse sectoren, zonder specifieke voorkeur. Deze geografische en sectorale spreiding vermindert de afhankelijkheid van één markt of sector. 

“Een wereldwijd gediversifieerde portefeuille is de eenvoudigste manier om jezelf te beschermen tegen lokale economische turbulentie.” 

Burton Malkiel 

  1. Spreiding over verschillende bedrijfsstadia

We investeren in bedrijven in verschillende stadia van hun groei – van snelgroeiende bedrijven tot gevestigde bedrijven – en in verschillende investeringsperiodes om het risico in de loop van de tijd te beperken. 

  1. Uitsluitingen en risicobeheer

We vermijden speculatieve en risicovolle beleggingen, zoals cryptocurrencies en NFT’s. Ook ethische overwegingen vormen een leidraad voor uitsluitingen, zodat onze portefeuille in lijn blijft met onze kernwaarden. 

Wil je net als Nobel beleggen met een uitgebreide diversificatiestrategie?

Klinkt dat als veel werk? Bij Nobel hebben we een obligatieprogramma gelanceerd waarmee u kunt beleggen in een gediversifieerde portefeuille die meer dan 8.000 beleggingen bevat in verschillende sectoren, regio’s en beleggingscategorieën zoals (bedrijfs)leningen, vastgoed, aandelen en private bedrijven. Deze aanpak zorgt ervoor dat uw vermogen niet te veel wordt blootgesteld aan de risico’s van één sector, markt of regio.  

Nobel Obligatie is een obligatieprogramma dat u helpt uw vermogen met de meeste bescherming te laten groeien en tot 7% rente te ontvangen, met behoud van diversificatie en zekerheid. 

Contact ons vandaag nog zodat we kunnen bekijken of dit iets voor u is.

Plan een gesprek

*Beleggingscategorie: Een beleggingscategorie is een categorie beleggingen met vergelijkbare kenmerken, zoals vastgoed, (bedrijfs-)leningen, aandelen, investeringen in private bedrijven, grondstoffen, vormen van schuldpapier, en infastructuur. Elke klasse gedraagt zich anders op de markt, biedt verschillende risico- en opbrengstniveaus en reageert vaak op unieke wijze op economische veranderingen.